Το Εργοστάσιο του τρόμου
Ας ξεκινήσουμε με ένα φανταστικό σενάριο.

Φανταστείτε μια διαδήλωση, ας πούμε στην Πάτρα, κατά της απόλυσης των εργαζομένων της ΕΡΤ. ΄Οταν η διαδήλωση  τελειώνει,  τα πολιτικά κόμματα και οι ενώσεις που κάλεσαν σε αυτήν, δεν την διαλύουν. Ριζοσπαστικές ομάδες αναλαμβάνουν  να χτίσουν οδοφράγματα. Και σε αυτό, τους βοηθάνε οι υπηρεσίες της πόλης. Βόμβες μολότοφ, πέτρες και πλακάκια του πεζοδρομίου εκσφεδονίζονται εναντίον των ΜΑΤ. Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και όλο το Πανεπιστήμιο γίνονται  στάχτη. Ξαφνικά, οι ομάδες ΜΑΤ δέχονται επιθέσεις με πραγματικά πυρά. Πολλοί από αυτούς,  πεθαίνουν. Πρέπει να προσθέσουμε ότι, η διαδήλωση αυτή χρηματοδοτείται από τη Ρωσία του Πούτιν και οτι μέσα στις ριζοσπαστικές ομάδες υπάρχουν αρκετά μέλη της σιιτικής στρατιωτικής και πολιτικής οργάνωσης με βάση το Λίβανο, Χεζμπολάχ.
Ενώ η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί μια σειρά από δημοκρατικά μέσα για να σταματήσει τη βία, όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης υποστήριζουν την εξέγερση και κατηγορούν τον Αντώνη Σαμαρά οτι είναι ο δήμιος των Ελλήνων .... 

Σουρεαλιστικό και απίθανο σενάριο, κάποιοι θα μου πείτε,  και πιθανώς άλλοι να μου πείτε ειρωνικά «οτι βρίσκομαι σε παραλήρημα». Και όμως. 

Και όμως, το παραπάνω σενάριο είναι πραγματικό. Είναι μια μικρή περίληψη του τι ζει η Βενεζουέλα εδώ και  αρκετές εβδομάδες. Εξηγήσεις.

Ποιός φταίει;

Εδώ και  περισσότερο από ένα μήνα και ενώ, η συντριπτική πλειοψηφία της χώρας ζει ήρεμα,  σε εννέα Δήμους (municipios) σε 335 της χώρας,  διαδραματίζονται πραγματικές σκηνές ανταρτοπόλεμου. Ως δια μαγείας, αυτοί οι εννέα municipios  διοικούνται  απο Δημάρχους της Αντιπολίτευσης, όπου στους περισσότερους απο αυτούς υπάρχουν οι κατοικίες των εύπορων τάξεων. Για τα μέσα ενημέρωσης,όμως,  είναι μια λαϊκή επανάσταση....

Άν ρίξουμε μια ματιά για να δούμε ποιά είναι τα θύματα αυτής της «αιματηρής δικτατορίας», ανακαλύπτουμε ότι τα περισσότερα από αυτά δεν είναι το αποτέλεσμα μιας αιματηρής καταστολής, αλλά των βίαιων ενεργειών της αντιπολίτευσης. 

Στις 18 Μαρτίου, έχουμε 31 νεκρούς, μεταξύ των οποίων1:
  • 5 αντιστοιχούν στις αστυνομικές δυνάμεις (συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού στο Αστυνομικό Τμήματου Τσακάο, που διοικείται από την Αντιπολίτευση). Σε 23 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
  • 6 άτομα έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας των οδοφραγμάτων ή των αγκαθωτών συρμάτων, που οι δυνάμεις κρούσης της αντιπολίτευσης δημιούργησαν στους δρόμους για να τους ελέγχουν.
  • 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ προσπαθούσαν να καθαρίσουν τους δρόμους και να διαλύσουν τα οδοφράγματα.
  • 1 άτομο χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο, προσπαθώντας να διασχίσει ένα οδόφραγμα.
  • 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις.
  • 2 άτομα έχασαν τη ζωή τους, επειδή το ασθενοφόρο που τα μετέφερε στο νοσοκομείο, αποκλείστηκε από ένα οδόφραγμα.
  • 1 άτομο πέθανε απο ατύχημα. Είχε ανέβει σε μια στέγη για να επιτεθεί στους αστυνομικούς, γλίστρησε  και έπεσε.2
  • 1 άτομο, του οποίου, τα αίτια θανάτου παραμένουν ακόμα άγνωστα.
Στο μακάβριο αυτό σύνολο, προστίθενται πέντε μέλη της Εθνικής Εθνοφρουράς, (Αστυνομία) και ένας Κυβερνητικός υπάλληλος που δολοφονήθηκαν από πυροβολισμούς.

Πολλά μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία και μετρό) λεηλατήθηκαν, ένα ιατρείο του Κοινωνικού προγράμματος «Barrio Adentro» κάηκε (οι Κουβανοί γιατροί που βρίσκονταν μέσα, ως εκ θαύματος, κατάφεραν να δραπετεύσουν), εννέα ημι ρυμουλκούμενα,  δεκάδες τόνοι τροφίμων στα δημόσια σούπερ μάρκετ κάηκαν (τι παράδοξος τρόπος διαμαρτυρίας να καίνε τα τροφίμα ενάντια στην έλλειψη τροφίμων! ), καθώς και αρκετά φορτηγά γεμάτα με βενζίνη, ενώ πολλά δημόσια κτίρια και Υπουργεία  έχουν δεχθεί βανδαλισμούς.  Το UNEFA, δωρεάν δημόσιο Πανεπιστήμιο, στην πόλη του Σαν Κριστόμπαλ καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά. Η μεγάλη βιβλιοθήκη του είναι πια ένα ενθύμιο.....
Το δημόσιο Πανεπιστήμιο του Σαν Κριστόμπαλ  καταστράφηκε από πυρκαγιά.


Ένα μήνα μετά από την έναρξη αυτής της προσπάθειας για αποσταθεροποιήση,  όχι μόνο η Κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται στην θέση της, αλλά η αντιπολίτευση, η οποία στηρίζει τον τρόμο που σπέρνουν οι guarimbas (αυτοί που χτίζουν τα οδοφράγματα), χάνει έδαφος. Το 85,4% των Βενεζουελάνων εκφράζει την αντίθεσή του σε αυτή τη μορφή της διαμαρτυρίας3. Ο Πρόεδρος Μαδούρο έχει αυξήσει τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις, το 55,8% των κατοίκων της Βενεζουέλας θα ψηφίζαν γι 'αυτόν, αν γίνονταν σήμερα οι Προεδρικές Εκλογές 4.

Πέρα απο την φρενίτιδα των μέσων ενημέρωσης για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα, στις 13 Μαρτίου 2014, αναγνωρίζεται οτι το έργο του Συνήγορου του Πολίτη (Defensoria del Pueblo), στις 13 Μαρτίου του 2014, συμμορφώνεται με τις αρχές του Παρισιού ενώ η Διεθνής Συντονιστική Επιτροπή των Εθνικών Ιδρυμάτων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα5 το τοποθέτησε στην κατηγορία Class A. Πληροφορίες, που τα περισσότερα μέσα παραπληροφόρησης έχουν προσπεράσει. 

΄Οπως και έχουν ξεχάσει τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τον Γενικό Εισαγγελέα του Κράτους: 31 νεκροί, 461 τραυματίες (συμπεριλαμβανομένων 143 αστυνομικών!), 1.854 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τους guarimbas και μόνο 121 καταδικάστηκαν. 1.521 κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Για δικτατορία, δεν θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα... 

Μεταξύ αυτών που έχουν καταδικαστεί είναι,  ο Δήμαρχος του Σαν Κριστόμπαλ, Ντάνιελ Σεμπάγιος,6 και ο Δήμαρχος του Σαν Ντιέγο, Ένσο Σκαράνο7, οι οποίοι μαζί με τον Λεοπόλδο Λόπες βρίσκονται στη φυλακή για την ενεργό συμμετοχή στους ανταρτοπόλεμους των πόλεων.


Ο Δήμαρχος του Σάν Κριστόμπαλ σε δράση.
Όσον αφορά την Βουλευτή, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, εκπρόσωπος του πιο ακραίου κόμματος της Αντιπολίτευσης, ο Παναμάς τής πρότεινε τη θέση της αναπληρώτριας Εκπροσώπου, στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAΚ),  ώστε να μπορέσει να καταθέσει την άποψη της. Όμως, η πλειοψηφία των Κρατών Μέλων του ΟΑΚ ψήφισε να διεξαχθεί η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, ενώ η Βουλευτής έχασε την θέση της από το Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας καθώς παραβίασε ρητά το άρθρο 149 του Συντάγματος (το οποίο απαιτεί από όλους τους Βενεζουελάνους να έχουν την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης πριν δεχτουν μια θέση από μια ξένη Κυβέρνηση).  Χωρίς την  βουλευτική ασυλία που την προστάτευε, σίγουρα η ίδια θα πρέπει να απολογηθεί σχετικά με τις εκκλήσεις της για εξέγερση8  

Εφεξής, οι πολιτικοί υπεύθυνοι έχουν προειδοποιήθει. Η μετωπική επίθεση στη Δημοκρατία έχει κόστος. Μια προειδοποίηση ακόμα για τον Ραμόν Μουτσάτσο, Δήμαρχο της πιο σικ περιοχής του Τσακάο και προπύργιο του βανδαλισμού στο Καράκας, του οποίου οι πολύ αντιδημοκρατικές προθέσεις αποτυπώνονται σε διάφορα βίντεο. Δεν είναι η πρώτη προσπάθειά του. Αφού σπούδασε  στα σχολεία της Opus Dei στο Μαρακαΐμπο, υπήρξε ο Γραμματέας του πραξικοπηματία Δήμαρχου του Καράκας, Αλφρέντο Πένια, κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος του Απριλίου 20029.


"Αυτός ο αγώνας δεν είναι για λίγα πακέτα αλευριού, αλλά είναι για να φύγει η Κυβέρνηση"

Παραστρατιωτικές οργανώσεις και οι γνωστοί - άγνωστοι εγκληματίες σπέρνουν τον τρόμο. 

Καθώς οι κυβερνητικές ενέργειες μειώνουν τα ξεσπάσματα βίας, αυτοί που απομένουν είναι αυτοί που ριζοσπαστικοποιούνται. Απέχουν πολύ από τις αυθόρμητες διαμαρτυρίες, οι μόνοι φοιτητές που παραμένουν στις οδομαχίες παραμένουν επειδή πληρώνονται, όπως αποκαλύπτεται σε μια τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα σε ένα νεαρό ηγέτη της αντιπολίτευσης και τον κολλητό του10 . Κατα τα  άλλα, οι γνωστοί - άγνωστοι εγκληματίες και τα άτομα που συνδέονται με Κολομβιανούς παραστρατιωτικούς έχουν αναλάβει τα ηνία.

Σε μερικές πόλεις, όπου παραμένουν τα οδοφράγματα, εκβιάζουν τους οδηγούς των λεωφορείων, που θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Ο Υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Μιγκέλ Ροντρίγκες Τόρες, ανακοίνωσε, πρόσφατα, σε συνέντευξη Τύπου ότι η αστυνομία συνέλαβε τους ηγέτες των 18 οδοφραγμάτων στην πόλη του Σαν Κριστομπάλ. Απολογισμός: 5 φοιτητές, 67 παραβάτες, γνωστοί στην αστυνομία, πολλοί από τους οποίους καταζητούνται από την Ιντερπόλ!11 . Τα οδοφράγματα έχουν μεταραπεί σε πραγματική επιχείρηση για το οργανωμένο έγκλημα.

Ο Τσαβίστας Κυβερνήτης της πολιτείας Τάτσιρα, της οποίας πρωτεύουσα είναι το Σαν Κριστόμπαλ, προχωρεί ακόμη περισσότερο: «η παρουσία Κολομβιανών παρασταρτιωτικών στην Τάτσιρα,  είναι γεγονός, είναι πραγματικότητα, δεν είναι μια μυθοπλασία ή ένα ψέμα. Δεν είναι απλώς ένα επιχείρημα για να πούμε ότι υπάρχει μια ατέρμονη επίθεση κατά της Βενεζουέλας 12». 

Το φανταστικό παράδειγμα στην εισαγωγή μας, εξελίσσεται σε πραγματικό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρηματοδοτούν και οι Κολομβιανοί παραστρατιωτικοί διεισδύουν στις ριζοσπαστικές ομάδες. Δυστυχώς, οι πιο ευάλωτοι σε αυτήν τη στρατηγική αποσταθεροποίησης, είναι οι αφελείς νέοι που συμμετέχουν σε αυτές τις ενέργειες και ως εκ τούτου, εκτίθενται στα αδίστακτα σχέδια αυτών που τους χειραγωγούν13

Τα σπίτια και τα καταστήματα των Τσαβίστας σημειώνονται με ένα σταυρό.

Τα σπίτια και τα καταστήματα των Τσαβίστας σημειώνονται με ένα σταυρό. Ακόμα χειρότερα. Στις λίγες πόλεις, όπου εξακολουθούν να γίνονται οι  βανδαλισμοί, οι ομάδες κρούσης αρχίζουν τώρα να εγκαθιδρύουν μια βασιλεία του τρόμου, με σήμα κατατεθέν τον σταυρό σε σπίτια, σε διαμερίσματα ή σε καταστήματα που ανήκουν στους Τσαβίστας. Πολλοί άνθρωποι, είναι θύματα της υστερίας των γειτόνων τους αλλά και βίαιων απειλών. Η εν λόγω κατάσταση έχει ιδιαίτερα επικριθεί από τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Συνέλευσης της Πολιτείας της Λάρα, Λουίς Χονάς Ρέιες.14


Στην Καμπουντάρε στην Πολιτεία, Λάρα.Στην ίδια πόλη, της οποίας ο Δήμαρχος είναι ισχυρός αντίπαλος της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, τα καταστήματα έχουν επίσης σημανθεί με αυτόν τον τρόπο.Και στο Σαν Ντιέγκο .... το πλούσιο προάστιο της Βαλένσια.
"Τσαβίστας του προαστείου Ελ Μόρο, ποτέ ξανά δεν θα κοιμηθείτε ήσυχοι." Ολα αυτά είναι ένα σχέδιο.....

  


Ένας φίλος, μου έστειλε αυτό το δώρο των γειτόνων του, το οποίο βρέθηκε κολλημένο στο αυτοκίνητό του, αφού πρώτα το καταστρέψαν. Τον προτρέπουν να αλλάξει στρατόπεδο, όσο είναι ακόμα καιρός. Υπογραφή: Οι γείτονές του.


Τα παραδείγματα αυτά, δυστυχώς, δεν είναι μεμονωμένα και αποτυπώνουν την πολιτική της ψυχολογικής τρομοκρατίας του λαού. Πρέπει να προσθέσουμε σε αυτά, τις καταγγελίες και τις απειλές εναντίον κάποιων Τσαβιστών, μέσω των  κοινωνικών δικτύων, και έχουμε μια πραγματική εικόνα της στρατηγικής του χάους που προσπαθεί να επιβάλει η Αντιπολίτευση της Βενεζουέλας στην χώρα. 


Καταγγείλετε τους Τσαβίστες γείτονές σας!!! 


"Θα πρέπει να ηρεμήσεις για το καλό των παιδιών σου." Προσέξτε την ειρωνεία του ανθρώπου, που κρύβεται πίσω από ένα πρόσωπο που μισεί"


Σημειώσεις:

1.    Βλ.: Λουιτζίνο Μπράτσι “Γνώρισε τους 31 πεσόντες στις τριαντατέσσερις ημέρες των αντιπολιτευτικών διαδηλώσεων στην Βενεζουέλα: η πλειοψηφία είναι θύματα των οδοφραγμάτων http://albaciudad.org/wp/index.php/2014/03/conozca-los-26-fallecidos-a-un-mes-del-inicio-de-las-protestas-opositoras-la-gran-mayoria-son-victimas-de-las-barricadas/ Στις 24 Μαρτίου, ανακοινώθηκαν 3 νεκροί ακόμα, εκ των οποίων ένας αστυνομικός.

2.    «Βίντεο του CNN δείχνει πώς πέθανε ο Τζίμμυ Βάργκας στην διαδήλωση, Youtube, 24/02/2014 http://www.youtube.com/watch?v=ctcpTWyhbmA#t=76

3.    Πάνω από το 89% διαφωνεί με τις βίαιες εξεγέρσεις, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση, Noticias 24, 01/03/2014, http://www.noticias24.com/venezuela/noticia/225465/mas-del-80-de-los-venezolanos-esta-en-desacuerdo-con-las-guarimbas-segun-una-encuesta-tabla/

4.    «Ο Νικολάς Μαδούρο θα κέρδιζε τις Προεδρικές εκλογές με 55,8%», Telesur, 20/03/2014 ,http://www.telesurtv.net/articulos/2014/03/20/maduro-ganaria-las-presidenciales-con-55-8-si-llamaran-a-elecciones-este-jueves-5241.html

5.    “Ο Υπερασπιστής του Λαού δέχτηκε την μέγιστη διαπίστευση του ΟΗΕ, Noticias24, 13/03/14 http://www.noticias24.com/venezuela/noticia/228062/defensoria-del-pueblo-recibio-maxima-acreditacion-de-la-onu/

6.    5η πόλη της χώρας, που συνορεύει με την Κολομβία.

7.    Εύπορο προάστιο της Βαλένσια, 3η πόλη της χώρας.

8.    Βλέπε: Ρομάν Μιγκού, «Βενεζουέλα: Έκρηξη στα σκοτεινά σημεία των μέσων ενημέρωσης», Venezuela en Vivo, 10/02/2014 http://www.romainmigus.com/2014/02/venezuela-coup-de-projecteur-sur-les.html#

9.    «Ο πολιτικός σχηματισμός του Ραμόν Μουτσάτσο: η αστική τάξη, το Opus Dei και ο Αλφρέντο Πένια», LalguanaTV, 23/03/2014, http://laiguana.tv/noticias/2014/03/23/13752/LA-FORMACION-POLITICA-DE-RAMON-MUCHACHO-BURGUESIA-OPUS-DEI-Y-ALFREDO-PENA-.html

10. «Ο Χουάν Ρεκέσενς για χρήματα που έλαβε για οδοφράγματα», Youtube, 21/03/2014 https://www.youtube.com/watch?v=IZAAGEijfaY

11. «Παραβάτες, που τους ψάχνει η Ιντερπόλ, έχτιζαν οδοφράγματα στην Τάτσιρα, YVKE Mundial, 18/03/2014 http://www.radiomundial.com.ve/article/delincuentes-buscados-por-interpol-manejaban-18-barricadas-en-táchira

12. «Βιέλμα Μόρα: οι ενέργειες των εγκληματικών συμμοριών και το λαθρεμπόριο στην Τάτσιρα είναι μία πραγματικότητα», Noticias24, 21/03/2014 http://www.noticias24.com/venezuela/noticia/229690/vielma-mora-la-actuacion-de-bandas-criminales-y-el-contrabando-en-tachira-es-una-realidad/

13. Δείτε σε αυτή την περίπτωση, τον θάνατο της νεαρής, Χένεσις Καρμόνα. Αρχικά, ο θάνατος της, αποδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, στους Τσαβίστας, στην πορεία όμως αποδείχθηκε ότι η σφαίρα που την σκότωσε προήλθε από το δικό της στρατόπεδο. Βλ. «Περίπτωση Χένεσις Καρμόνα», Youtube, 10/03/2014, https://www.youtube.com/watch?v=hjEbijav_Tc

14. «Κατήγγειλαν παρενόχληση στους Γείτονες τους, που υποστηρίζουν την Κυβέρνηση στην Καμπουντάρε της Πολιτείας Λάρα, La Prensa, 10/03/2014 http://www.laprensalara.com.ve/2014/03/17/denuncian-hostigamiento-a-vecinos-oficialistas-en-cabudare/